Blog

Fašírky z mletého mäsa v rúre

t. j. (12 – 14 fašírok)

 

Ingrediencie

500 g mletého bravčového mäsa

Soľ

Mletá rasca (sk) kmín (cz)

Čierne mleté korenie

30 g cesnaku (5 - 6 strúčikov)

100 g cibule

2 ks (80 g) žemle (kajzerka), čistá buľka – tmavá z vnútra !!! Celiatici použijú žemle vhodné len pre celiatikov.

Voda podľa potreby

100 g strúhanky !!! Celiatici použijú strúhanku vhodnú pre celiatikov.

2 ks vajce

Brančovej masti

 

Postup

Zomleté mäso osolím, okorením, pridám roztlačený cesnak, na jemno narezanú cibuľu, vo vode namočené, vyžmýkané žemle, strúhanku podľa potreby, vajcia 2 kusy.

Všetko zapracujem na cesto, tvarujem s vlhkými rukami, formujem fašírky o hmotnosti cca 50 g – 70 g.

Naukladám na masťou vymastený plech a upečiem vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 10 – 20 minút.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

Tip

Na plechu pripravené fašírky nie sú také mastné ako keď ich vyprážam na masti. Vyskúšajte, sú výborné.

 

Zemiaková kaša je redšia - vyšľahať do hladka

Zemiakové pyré – je tuhšie,

1 kg zemiakov

50 g soli

mlieko

2 g rasce

 

Postup

Zemiaky očistím, narežem, zalejem horúcou vodou, osolím, okorením mletou rascou, uvarím, scedím, zalejem mliekom, privediem do varu a ručne vypracujem stredne hladké pyré (ostanú kúsky zemiakov). Formujem na tanier.

 

Pikantný kapustový šalát

 

Ingrediencie

300 g kyslej bielej kapusty

100 g cibule

40 g cesnaku (10 – strúčiky)

50 ml oleja t. j (pól dl)

Soľ

Čierne mleté korenie, prípadne

feferóny, alebo baranie rohy !!! Celiatici použijú feferóny, alebo  baranie rohy vhodné len pre celiatikov.

 

Postup

Kapustu si preseknem, pridám na jemno narezanú cibuľu, na plátky narezaný cesnak, soľ, korenie, olej, premiešam, dochutím.

Ak máte chuť na pikantné, pridáte feferóny.

Ak ho robím pre deti, namiesto cibule pridám kyslé uhorky. !!! Celiatici použijú kyslé uhorky vhodné pre celiatikov.

 

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov.

 

fašírky

 

fašírky

 

fašírky z bravčového mäsa

 

fašírky na obed

 

recept na obed

 

fašírky

 

fašírky z mletého mäsa

 

fašírky