Blog

Losos so špenátom | recept | slivková omáčka 

 

Ingrediencie

 

Losos

Špenát

Cesnak

Olej

Soľ

 

Losos

Typický oranžová a červená farba mäsa je z lososa, ktoré sú známe tým, že vo voľnej prírode plávajú aj tisíce kilometrov, aby priviedli na svet ďalšie potomstvá. Ryba z lososa je nabitá dobrými tukmi a to omega 3 a omega 6  kyselinami a ďalšími látkami. Má jemné, lahodné, najchutnejšie a gurmánske  mäso z druhu ryby.

 

Čo obsahuje

Bielkovinytuk, sacharidy, minerály, fosfor, draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, sodík, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, D, B, C, E, K, cholín, kyselinu listovú  a kyselinu pantoténovú. Mäso z morských rýb obsahuje veľa jódu, a sa radí medzi superpotravinu.

 

Účinky na zdravie

Pomáha pri spaľovaní tukov a znižuje pocit hladu. Odporúča sa pri redukčných diétach. Udržuje a vytvára svalovú hmotu.  Chráni pred infarktom. Mastné kyseliny omega 3 prospievajú nielen srdcu a cievam, ale aj vývinu mozgu, sietnice oka, duševný vývoj,  kĺbom, nervom a poruchám menštruácie. Majú protizápalový účinok, pomáhajú pri Crohnovej chorobe, roztrúsenej skleróze, artritíde a migréne. Tieto zdravé tuky bránia tvorbe krvných zrazenín, zlepšujú pružnosť ciev a znižujú hladinu cholesterolu. Vedci sa domnievajú, že častá konzumácia rýb by mala byť dobrou prevenciou Alzheimerovej choroby. Pomáha pri liečbe ekzémov a psoriázy. Priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém, bráni tvorbe krvných zrazením, ktoré môžu byť príčinou infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. Je prevenciou proti niektorým druhom rakoviny, osteoporózy. Podporuje správnu funkciu štítnej žľazy. Odstraňuje nespavosť a zlepšuje koncentráciu.

 

Postup

Filety lososa umyjeme, osušíme papierovou utierkou a stiahneme ich z kože. Narežeme 2 cm prúžky. Jemne ich osolíme a zabalíme do špenátových listov.   

Zabalené potrieme cesnakovým olejom a znovu osolíme.  Dáme ich do pekáča a v rúre vyhriatej na  220 °C  pečieme 2 – 3 minúty.

 

 

Studená slivková omáčka

 

Ingrediencie

 

Sušené slivky

Voda

Cukor

Kyslá pochúťková smotana

 

Postup

Sušené slivky si rozvaríme v jemne sladkej vode. Uvarené rozmixujeme na kašu. Do vychladnutej kaše pridáme smotanu a vymiešame. (Metličkou našľaháme)

 

 

Pečené zemiaky 

 

Ingrediencie

 

Zemiaky

Soľ

Mleté čierne korenie

Mletá rasca

 

Postup

Zemiaky si ošúpeme, na hrubo nastrúhame, osolíme, okoreníme pridáme rascu a zamiešame. Dáme na vymastený pekáč a upečieme v rúre vyhriatej na 220°C.

 

Dobrú chuť!

 

losos so špenátom | losos recept | losos so slivkovou omáčkou

 

losos so špenátom

 

losos v špenátových listoch

 

losos v špenátových listoch recept

 

rybí vánoční recepty

 

dobré jedlo losos v špenátových listoch

 

losos so špenátom | losos na špenátových listoch | losos | špenát