Blog

Držková polievka

10 porcií, t.j. 3 litre

 

Suroviny

 

500 g hovädzie držky

100 g slaniny

150 g cibule

400 g zemiakov

15 g mletej červenej papriky

20 g roztlačeného cesnaku

Rasca

Majoránka

Mleté čierne korenie

1 PL masti

 

Postup

Slaninu a cibuľu nakrájame na drobné kocky, najprv spražíme slaninu, ak je málo tuku, tak môžeme pridať lyžicu masti a slaninu dobre spražíme. Do rozpraženej slaniny pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a jemne spražíme. Do takto pripraveného základu pridáme sparené na malé časti narezané držky a všetko spolu na slaninovo cibuľovom základe dobre opražíme. Držky pri pražení v slaninovo cibuľovom základe prejdu vôňou a chuťou po slanine a cibuli. Po spražení držiek pridáme mletú červenú papriku, osolíme, okoreníme rascou a mletým čiernym korením, roztlačeným cesnakom, opražíme, zalejeme vodou a varíme do mäkka (polohotova).

Ak máme držky už skoro hotové, pridáme na jemnejšie plátky nakrájané zemiaky a varíme do mäkka. Prechutnáme a podávame.

Dochutiť sa môže roztlačeným cesnakom, soľou, mletým čiernym korením, rascou a rozdrvenou majoránkou.

 

Tip

Ak sa Vám zdá polievka málo hustá môžeme ju zahustiť vodou a múkou, alebo si pripravíme tmavú zápražku, ktorú rozriedime studenou vodou  a polievku zahustíme. Na zápražku potrebujeme 100 g masti a 20 g hladkej múky.

Pochutíme si.

 

drzkova polievka recept

 

držková polievka držky zelenina koreniny

 

drzkova polievka recepty

 

polievky na obed