Blog
 
Zázvor | na kašeľ
 
 
Zázvor je vynikajúci na chladnejšie sychravé obdobie jesene a zimy, pretože výborne zahrieva organizmus a pomáha pri prechladnutiach, chrípke ako aj pri kašli. Pomáha pri prieduškových a iných respiračných ochoreniach, tak ako cibuľový sirup, cesnakové mlieko, alebo fenikel.
 
 
Zázvor je podzemný koreň, ktorý môže byť vo vnútri  žltej, bielej alebo  červenej farby, podľa toho veľmi záleží na odrode.  Na povrchu má šupku vo farbe svetlo hnedej. Zázvor je veľmi aromatický a s veľmi zvláštnou chuťou.  Zázvor pochádza z juhovýchodnej Ázie, kde je bežnou súčasťou ázijskej kuchyne. Zmienka o ňom je už v starovekých čínskych, indických a blízkovýchodných spisoch,  kde bol veľmi cenený pre svoje liečivé, kulinárske a aromatické schopnosti a vlastnosti.
 
Čo obsahuje
 
Zázvor obsahuje vitamíny a minerály ako je vláknina, vitamín B6 (pyridoxín), C, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, kyselinu listovú, ryboflavín.
 
 
Účinky
 
Zázvor má veľmi dlho tradíciu predovšetkým vďaka jeho účinným a zmierňujúcim príznakom na zažívací trakt. V medicíne je využívaný ako vynikajúci liek proti nadúvaniu a upokojeniu črevného traktu. Ďalej má ešte antioxidačné a protizápalové účinky. Zázvor znižuje všetky príznaky vrátane závrate, nevoľnosti, vracania a studeného potu.  Zároveň veľmi účinne zmierňuje nevoľnosti a zvracanie počas tehotenstva. Dokáže ich bolesti zmierniť a dokonca aj zmenšiť opuchy a zápaly. Tehotné ženy, ktoré trpia rannými nevoľnosťami, môžu používať zázvor na zmiernenie nevoľnosti a zvracaniu, často v podobe zázvorových tabliet, lízaniek alebo cukríkov. Žuvanie surového zázvoru, alebo pitie zázvorového čaju je obyčajný a pritom najlepší domáci liek na nevoľnosť aj počas liečby rakoviny.  
 
 
 
Užívanie
 
Odporúča sa pitie zázvorového čaju maximálne dvakrát až trikrát denne. A pokiaľ sa jedná o odvar z čerstvého zázvoru, je potrebné použiť len 4 gramy na liter teplej vody. Samozrejme zase podľa vašej individuálnej znášanlivosti.
 
Zázvor môže byť použitý čerstvý, sušený, v prášku, obaľovaný v cukre, vo forme šťavy, oleja do potravín, ale aj ako účinná zložka súčasťou kozmetiky. Vďaka jeho jedinečnej vôni a chuti je veľmi často využívaný do mnohých receptov.
 
 
Recept 
 
Zázvorový čaj
 
Ingrediencie
 
Čerstvý zázvor
Pitná voda
 
Postup
 
Čerstvý závor si s malou lyžičkou očistíme od vrchnej šupky. Očistený nakrájame na tenké pásiky, ktoré vložíme do pripraveného pohára. Zázvor zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu prikrytý vyluhovať. Približne po 5 minútach ho môžeme pomaličky popíjať a kúsky zázvoru zjesť. Podľa potreby dosladíme medom.
 
 
zázvor
 
 
zázvor