Bezlepkový kváskový chlieb recept | celiakia | celiatik
Ako piecť chlieb z bezlepkovej múky, jeden z najdôležitejších receptov pre celiatikov.
Príprava bezlepkového kvásku
Prvý deň: 2 -3 lyžičky ryžovej múky a 2 - 3 lyžicky vody v pohári zmešať na hustejšie cesto ako na palacinky.
Druhý deň: 1 - 2 lyžičky ryžovej múky a 1 - 2 lyžičky vody - dokrmujeme.
Tretí a štvrtý deň: Znova dokŕmite a potom odoberiete do čistého pohára, odložite chladničky a ďalšiu časť použijete na prípravu rozkvasu.
Odobratý kvások môžete nechať prikrytý v chladičke týždeň a potom musíte z chladničky vybrať a dokŕmiť aspoň 2 dni a znova sa dá použiť.
Na rozkvas | štartér použijeme:
150 g múky Schär mix B
1 PL bezlepkového kvásku /kukuričný, ryžový/
160 dl vody
Rozkvas rozmiešame a necháme pracovať 8 – 9 hodín.
1 PL psyllia v 150 dl vody si pripravíme súčasne s rozkvasom.
Na chlieb si pripravíme:
100 g múky Schär Mix B
50 g pohánkovej múky
Pridáme chlebové korenie (rascu, koriander, fenikel), ľanové, slnečnicové, alebo chia semienka.
Napučané Psyllium pridáme do misky k múke.
Pridáme nakysnutý rozkvas a k tomu:
1 ČL himalájskej soli
1,5 PL oleja
Všetky suroviny na chlieb poriadne premiešame.
Cesto necháme kysnúť 2 - 2,5 hodiny prikryté igelitovým vrecúškom, alebo čiapkou na sprchovanie.
Nakysnuté vyberieme a vypracujeme cesto na doske.
Vložíme do ošatky na 1 hod. a 30 min.
Chlieb z ošatky vyklopíme, na doštičku vystlanú papierom na pečenie, narežeme ho na povrchu žiletkou, alebo ostrým nožíkom, postriekame vodou a ak chceme ešte ozdobíme semienkami.
Pomocou lopárika vložíme chlieb na plech do rúry vyhriatej na 250 °C a pečieme so záparom 15 minút. (rúru si nastavíme na vrchný a spodný ohrev). Na spodný vyhriatý plech v rúre nalejem vodu a rýchlo dvierka zatvoríme.
Následne teplotu znížime na 200 °C a pečieme ďalších 30 – 35 minút tak, že plech s odparenou vodou vyberieme. Upečený postriekame vodou.
Ak je chlieb správne upečený, znie po zaklopaní zospodu duto. Po upečení vyložíme na mriežku, alebo na drevenú dosku a necháme pozvoľna vychladnúť. Bezlepkový kváskový chlieb odkladáme prikrytý pláteným obrúskom a takto nám vydrží niekoľko dní až do úplného zjedenia.
Chlieb je pripravený pre diétu bezlepkovú, bezlaktózovú a bezvaječnú.
![pečenie chlieba](https://www.allium.sk/img/61chlieb.jpeg)
![celiakia](https://www.allium.sk/img/63IMG_20190311_114337.jpg)
![Bezlepkový chlieb](https://www.allium.sk/img/620190309_140126.jpg)
![kvasok](https://www.allium.sk/img/7020190308_071353.jpg)
![kváskovanie](https://www.allium.sk/img/7720190308_071456.jpg)
![kvasok](https://www.allium.sk/img/8520190308_071547.jpg)
![Bezlepkový chlieb kvasok](https://www.allium.sk/img/1020190309_111822.jpg)
![bezlepková múka](https://www.allium.sk/img/3620190308_233915.jpg)
![kysnutie cesta](https://www.allium.sk/img/3920190308_234437.jpg)
![psyllium](https://www.allium.sk/img/4120190309_084356.jpg)
![Chlebové korenie](https://www.allium.sk/img/8720190309_085839.jpg)
![ošatka na chlieb](https://www.allium.sk/img/5820190309_124923.jpg)
![kysnutý chlieb](https://www.allium.sk/img/6220190309_125425.jpg)
![bezlepkovy kvaskovy chlieb](https://www.allium.sk/img/63IMG_20190311_114455.jpg)