Blog

Bryndzové halušky

4 - 5 porcie

 

Ingrediencie

800 g zemiakov

1 vajíčko

300 g pšeničnej hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov

300g slaniny

200g bryndze

1 smotana

Himalájska soľ

 

 

Postup

1. Očistené zemiaky na jemno nastrúhame.

2. Pridáme 1 celé vajíčko.

3. Preosiatú pšeničnú  múku. !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov 

4.  Všetko dobre zmiešame.

5. Takto spracované cesto nahádžeme do vriacej osolenej vody.

6. Keď halušky vyplávajú na povrch, varíme ešte ďalších 5 minút a scedíme.

7. Bryndzu rozmiešame so smotanou .

8. Slaninu narezanú na kocky opražíme.

9. Halušky, bryndzu zmiešanú so smotanou a opraženú slaninu spolu zmiešame dochutíme himalájskou soľou a podávame.

 

Moja rada

Ak nemôžete smotanu farmársku /kravskú/ použite inú alternatívu, napr. ryžovú, kokosovú alebo mandľovú.

Ak chcem mať halušky pekné, čisté, predtým keď idem scediť halušky nachystám si do nádoby studenú  pitnú tečúcu vodu, ktorú dobre osolím himalájskou soľou.

Uvarené, scedené halušky vsypem do tejto osolenej vody, zamiešam a rýchlo  ich precedím cez sitko. Po precedení Vám zostanú teplé a krásne premyté.

Používam Liptovskú bryndzu má dobrú chuť.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

bryndzové halušky