Váženie bez váhy | hrnčekové váženie | váženie s lyžičkou
V receptoch sa stretávame ako vážiť s váhou, ale aj bez váhy. Už v minulosti sa používali rôzne pomôcky na váženie a takto je to aj dnes. Ak sa vám pokazí váha, tak ju môžete nahradiť niečím iným s čím by ste mohli zmerať množstvo potravín, ktoré potrebujete na výrobu produktov. Potrebuje niečo odmerať, či už varíte, alebo najčastejšie pri pečení koláčov, zákuskov a nie ste si istý pomerom, ktorý na to potrebujete. Vtedy musíte konať rýchlo a určite doma nájdete polievkovú lyžicu, čajovú lyžičku, kávovú lyžičku, nožík, naberačku, varešku, hrnček, pohár, pohárik, šálku. Pri varení používame aj prsty a ruky ako odmerku a veľmi často je to naše ľudské oko. Každá z týchto náhrad váhy má inú váhu, množstvo čo potrebujeme odmerať, litre, mililitre, alebo kilogramy, či gramy.
Pri varení, pečení pozrieme na pokrm a v tej chvíli sa rozhodneme robiť a pridávať suroviny podľa oka. Ak varíme len pre menej osôb, tak používame štipku medzi dvoma prstami a ak varíme pre viacerým, tak by nám štipka nestačila a vtedy musíme prisypávať rukou za hrsť. Treba dať pozor, lebo každý má prsty menšie, alebo väčšie tak ako je to aj s rukou. Potom je dôležité radšej dvakrát sypať, ochutnávať a pri ochutnávaní si dávame pozor na kilečká.
Prevod jednotiek objemu často používaných:
1 dl = 10 cl = 100 ml = 1 naberačka
2 dl = 20 cl = 200 ml = 1 pohár
3 dl = 30 cl = 300 ml = 1 hrnček
Do hrnček s obsahom 250 ml sa zmestí:
245 g vody
250 g mlieka
230 g oleja
220 g cukru
170 g hrubej múky
Kopcovitá polievková lyžica môže obsahovať:
20 g hrubej múky
25 g hladkej múky
25 g krupicového, práškového cukru
30 g tvarohu
30 g soli
30 g masti
Iné váhy:
1 veľký zemiak = približne 200 g
1 malý zemiak = približne 60 g
1 stredný zemiak = približne 85 g
Štipka soli = približne 1 gramu
Na hrot noža = približne 1 gramu
Ak nie ste si istý objemom hrnčeka, pri hrnčekových receptoch na meranie surovín používajte vždy rovnaký hrnček, aby ste docielili ten správny pomer surovín.
