Otváracie hodiny
Blog

Váženie bez váhy | hrnčekové váženie | váženie s lyžičkou

V receptoch sa stretávame ako vážiť s váhou, ale aj bez váhy. Už v minulosti sa používali rôzne pomôcky  na váženie a takto je to aj dnes. Ak sa vám pokazí váha, tak ju môžete nahradiť niečím iným s čím by ste mohli zmerať množstvo potravín, ktoré potrebujete na výrobu produktov. Potrebuje niečo odmerať, či už varíte, alebo najčastejšie pri pečení koláčov, zákuskov a nie ste si istý pomerom, ktorý na to potrebujete. Vtedy musíte konať rýchlo a  určite doma nájdete polievkovú lyžicu, čajovú lyžičku, kávovú lyžičku, nožík, naberačku, varešku, hrnček, pohár, pohárik, šálku. Pri varení používame aj prsty a ruky ako odmerku a veľmi často je to naše ľudské oko. Každá z týchto náhrad váhy má inú váhu, množstvo čo potrebujeme odmerať, litre, mililitre, alebo kilogramy, či gramy.

Pri varení, pečení pozrieme na pokrm a v tej chvíli sa rozhodneme robiť a pridávať suroviny podľa oka. Ak varíme len pre menej osôb, tak používame štipku medzi dvoma prstami a ak varíme  pre viacerým, tak by nám štipka  nestačila a vtedy musíme prisypávať rukou za hrsť. Treba dať pozor, lebo každý má prsty menšie, alebo väčšie tak ako je to aj s rukou. Potom je dôležité radšej dvakrát sypať, ochutnávať a pri ochutnávaní si dávame pozor na kilečká.

 

Prevod jednotiek objemu často používaných:

1 dl = 10 cl = 100 ml = 1 naberačka

2 dl = 20 cl = 200 ml = 1 pohár

3 dl = 30 cl = 300 ml = 1 hrnček

 

Do hrnček s obsahom 250 ml sa zmestí:

245 g vody

250 g mlieka

230 g oleja

220 g cukru

170 g hrubej múky

 

Kopcovitá polievková lyžica môže obsahovať:

20 g hrubej múky

25 g hladkej múky

25 g krupicového, práškového cukru

30 g tvarohu

30 g soli

30 g masti

 

Iné váhy:

1 veľký zemiak  = približne 200 g

1 malý zemiak   = približne   60 g

1 stredný zemiak = približne 85 g

Štipka soli     = približne 1 gramu

Na hrot noža = približne 1 gramu

 

Ak nie ste si istý objemom hrnčeka, pri hrnčekových receptoch na meranie surovín používajte vždy rovnaký hrnček, aby ste docielili ten správny pomer surovín.

hrnčekové váženie