Otváracie hodiny
Blog

Plnená paprika

27.04.2019

Plnená paprika

 

Ingrediencie

8 ks zelených paprík

300 g bravčového mletého mäsa (pliecko, bôčik)

1 vajce

200 g ryže guľatej

Mleté čierne korenie

Himalájska soľ

150 g paradajkového pretlaku

2 PL masti

50 g hladkej múky

20 g cukru

Pitná úžitková voda

 

Postup

Zelenú papriku umyjeme a stopky so semenami opatrne vykrojíme.

Pomleté mäso posolíme himalájskou soľou, okoreníme mletým čierným korením (peprom), pridáme udusenú vychladnutú ryžu a vajce. Všetko spolu dobre premiešame a malou lyžičkou naplníme papriku. Keď sa nám plnka zvýši, sformujeme guľky.

Z masti a hladkej múky pripravíme zápražku, pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vodou, rýchlo miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky a dochutíme soľou, cukrom a varíme.

Po prevarení vložíme do omáčky naplnené papriky a guľky. Varíme prikryté na miernom ohni 30 – 40 minút. Občas pomiešame, aby omáčka neprihorela.

Ovoniame,  pofúkame, ochutnáme. Podávame so zemiakmi, chlebom, knedľou, alebo ich konzumujeme len tak samé.

 

Tip

Moja rada

Ja to robím takto ako je to v recepte, ale sú aj iné varianty. Plnené papriky a guľky si môžete uvariť len vo vode.

Do plnky si môžete na zvýraznenie chute pridať orestovanú cibuľku, mletú červenú papriku a nemusíte pridávať ani vajce, ale treba dať pozor, aby sa vám plnka nerozvarila. Ja používam domácu masť, ak ju z nejakých dôvodov nemôžete jesť, zameňte ju za olej. Ak nemáte paradajkový pretlak, urobte omáčku z čerstvých paradajok a dobre ich rozmixujte. Na omáčku môžete použiť koreniny, muškátový orech, cejlónsku, alebo cassiu škoricu.

plnená paprika

plnená paprika