Blog

Makový závin | makovník

 

Ingrediencie

450 g polohrubej pšeničnej múky

20 g droždia

180 g masla

2 žĺtka z vajec

Cukor 30 g 

150 ml mlieka

Himalájsku soľ (štipku)

 

Postup

Do múky pridáme zmäknuté maslo, soľ, žĺtka a vykysnutý kvások pripravený z vlažného mlieka droždia, cukru a lyžičky múky. Cesto dobre vypracujeme tak, aby sa odliepalo od steny nádoby, rúk, varešky. Prikryté plateným obrúskom necháme  nakysnúť na telom mieste aj 45 minút. Objem sa musí zväčšiť.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme na dve časti a bez pomúčenia každú časť rozvaľkáme na obdĺžniky, ktoré potrieme pripravenou plnkou.

Obdĺžnik pevno stočíme v závin, dáme na plech, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte trochu nakysnúť.

Potom ich znovu potrieme a odložíme na chladné miesto. Keď vajce na povrchu zaschne dáme piecť do stredne teplej rúry. Pečieme 30 minút, ale nezabúdame si farbu závinu kontrolovať. Ak zacítime príjemnú vôňu je makový závin upečený.

 

Maková plnka na 1 ks závinu, lebo druhú časť si môžete naplniť orechovou plnkou, alebo si plnku vynásobte dvoma a budete mať 2 ks naplnené rovnakou makovou plnkou.

Ingrediencie na 1 ks :

150 g maku (mletý)

Voda 1 dl  

Koreniny:

100 g cukru s vanilkou

Citrónová kôra z umytého citróna (nastrúhaná)

Mletá škorica ( na hrot noža)

Rozdrvené klinčeky

 

Postup na plnku

Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme cukor a dáme variť. Keď voda vrie, nasypeme jemne pomletý mak s postrúhanou citrónovou kôrou, vanilkou, potlčenými klinčekmi, mletou škoricou, premiešame a necháme vychladnúť.

 

makovník | makovnik | makový závin | makovy zavin | múčnik

 

makovy zavin recept

 

makový závin

 

vianočné recepty

 

makový závin na desiatu

 

makový závin kysnutý

 

kysnuté cesto

 

makový závin recept na obed

 

makový závin s hrozienkami

 

makovník na olovrant

 

makový závin s kakaom

 

makovník | makový závin  | múčnik