Otváracie hodiny
Blog

Sóda bikarbóna

 

Sóda bikarbóna, známa aj ako jedlá sóda, je z chemického hľadiska zlúčenina s názvom hydrogénuhličitan sodný. Ide o bielu práškovú látku so zásaditou chuťou. V bežnom živote je súčasťou kypriacich práškov do pečenia, rôznych šumivých práškov do nápojov a používa sa aj ako náplň do hasiacich prístrojov. Jedlá sóda je perfektnou látkou na neutralizovanie kyselín, čo sa často využíva napríklad pri prekyslení žalúdka a pálení záhy. Sóda bikarbóna je cenovo dostupná a okrem kuchyne ju môžete použiť v mnohých oblastiach života. Pri použití  nebudete mať žiadne vedľajšie účinky.

 

Niekoľko typov na použitie sódy bikarbóny

  1. Pri pálení záhy, ale aj pri nepríjemných pocitoch po konzumácii ťažkých jedál, vypite pol pohára vody s polovicou lyžičky sódy bikarbóny. Ak tieto zdravotné problémy nepominú, postup znovu opakujte po dvoch hodinách.
  2. Ak trošku sódy pridáte do paradajkovej omáčky, pôsobí proti zvýšeniu kyseliny.
  3. Používa sa i ako náhrada droždia alebo prášku do pečiva.
  4. Ak máte príliš kyslé ovocie, problém vyriešite pridaním „pomedzi prsty" sódy na kilogram.
  5. Zelená zelenina, napríklad hrach či fazuľky si udržia intenzívnejšiu farbu, pokiaľ do vody pri varení pridáte trochu sódy. Zelená zelenina (brokolica, špenát atd.) si zachová prírodnú farbu pokiaľ počas varenie pridáte lyžičku tohto prášku.
  6. Zeleninu, ovocie i šalát umyjete dôkladne, keď pridáte na liter vody lyžičku alebo dve sódy bikarbóny.
  7. Chcete, aby sa vám rýchlejšie uvarili fazuľa alebo ostatné strukoviny? Pridajte lyžičku sódy na 4 litre vody. Navyše to pomáha proti plynatosti.
  8. Aj kapustu uvaríte rýchlejšie a navyše zachováte vitamíny. Stačí ak pridáte do hrnca lyžičku sódy.
  9. Čaj i káva budú obzvlášť voňavé, ak pridáte štipku sódy do šálky.
  10. Bodnutie hmyzom a neviete, čo s neznesiteľným svrbením, ktoré vám spôsobilo ? Naneste na postihnuté miesto pastu pripravenú z vody a sódy bikarbóny. Druhou možnosťou je, naniesť sódu priamo na vlhkú pokožku krúživým pohybom.
  11. Sóda bikarbóna je neutralizačným prostriedkom najrôznejších pachov. Preto sa ju oplatí použiť na odstránenie zápachu v chladničke, či z drevenej kuchynskej dosky. Poradí si aj so zapáchajúcim smetným košom a kuchynským odtokom (1/2 šálky sódy nasypte do odtoku, zalejte teplou vodou a nechajte pôsobiť aspoň hodinu).
  12. Pomocou sódy si skrášlite svoje nechty. S trochou vody sa postará o nechtové lôžko a kožtičku okolo nechtu. Keď k nej pridáte ricínový olej, vaše nechty spevnia a budú zdravšie. Ak vás trápia zažltnuté nechty, mali by ste vedieť, že sóda bikarbóna je ideálnym prírodným bielidlom. Zmiešajte ju s trochou peroxidu a na žlté nechty rýchlo zabudnete.
  13. Máte znečistený drez, alebo umývadlo, hrebene použite sódu bikarbónu.
  14. Kresby na nábytku nielen v detskej izbe

Máte deti, alebo vnúčatá, ktoré majú talent na kreslenie, ale kreslia všade inde len nie na papier? Nechcených kresbičiek od pasteliek na nábytku i stenách sa zbavíte tak, že na vlhkú špongiu nanesiete sódu a povrch jemne očistíte.

 

Použitie

 

Pri akútnych ochoreniach ako chrípka či nachladnutie:

Užívajte 1/2 čajovej lyžičky v pohári studenej vody 4 až 6 krát denne počas pár niekoľkých dní.

 

Pri chronických ochoreniach alebo ako forma prevencie:

Užívajte 1/2 čajovej lyžičky v pohári studenej vody 2 krát denne počas niekoľkých týždňov. Po čase si ale dajte na chvíľu pauzu a potom kúru znova opakujte.

Vodu so sódou bikarbónou užívajte vždy aspoň 30 minút pred jedlom. Jej užitie po jedle by neutralizovalo kyselinu v žalúdku a narušilo by trávenie jedla.

Nikdy neužívajte viac ako 5 čajových lyžičiek denne.

Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna

sSóda bikarbóna

Sóda bikarbóna