Blog

Plnená paprika

 

Ingrediencie

8 ks zelených paprík

300 g bravčového mletého mäsa (pliecko a bôčik)

1 vajce

200 g ryže guľatej

Mleté čierne korenie

Himalájska soľ

150 g paradajkového pretlaku !!! Celiatici použijú čerstvé paradajky, alebo paradajkový pretlak vhodný pre celiatikov

2 PL masti

50 g hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov

20 g cukru

Pitná úžitková voda

 

Postup

Zelenú papriku umyjeme a stopky so semenami opatrne vykrojíme.

Pomleté mäso posolíme himalájskou soľou, okoreníme mletým čierným korením (peprom), pridáme udusenú vychladnutú ryžu a vajce. Všetko spolu dobre premiešame a malou lyžičkou naplníme papriku. Keď sa nám plnka zvýši, sformujeme guľky.

Z masti a hladkej múky pripravíme zápražku, pridáme paradajkový pretlak, zalejeme vodou, rýchlo miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky a dochutíme soľou, cukrom a varíme.

Po prevarení vložíme do omáčky naplnené papriky a guľky. Varíme prikryté na miernom ohni 30 – 40 minút. Občas pomiešame, aby omáčka neprihorela.

Ovoniame,  pofúkame, ochutnáme. Podávame so zemiakmi, chlebom, knedľou, alebo ich konzumujeme len tak samé.

!!! Celiatici použijú chlieb a knedľu vhodnú pre celiatikov

 

Tip

Moja rada

Ja to robím takto ako je to v recepte, ale sú aj iné varianty. Plnené papriky a guľky si môžete uvariť len vo vode.

Do plnky si môžete na zvýraznenie chute pridať orestovanú cibuľku, mletú červenú papriku a nemusíte pridávať ani vajce, ale treba dať pozor, aby sa vám plnka nerozvarila. Ja používam domácu masť, ak ju z nejakých dôvodov nemôžete jesť, zameňte ju za olej. Ak nemáte paradajkový pretlak, urobte omáčku z čerstvých paradajok a dobre ich rozmixujte. Na omáčku môžete použiť koreniny, muškátový orech, cejlónsku, alebo cassiu škoricu.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

plnená paprika

 

plnena paprika recept

 

plnená paprika

 

plnená paprika

 

plnená paprika

 

plnená paprika

 

plnená paprika

 

plnená paprika

 

plnená paprika | paprika v paradajkovej omáčke