Blog

Pizza

4 ks pizze

 

Suroviny

20 g droždia

1 ČL cukru

3 dl vody

500 g hladkej múky !!! Celiatici použijú múku vhodnú pre celiatikov

1 PL oleja

Soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu (troška), oregano

Tvrdý syr (eidamská tehla) !!! Celiatici použijú syr vhodný pre celiatikov

 

Postup

Droždie rozrobíme v teplej sladkej vode, zasypeme múkou a necháme vykysnúť.

Do kvásku pridáme 3/4 múky, vodu podľa potreby, soľ a vypracujeme na hladké cesto, do ktorého pridám olej, dosypeme zvyšnú múku podľa potreby, opäť spracujem na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 250 g časti, spracujeme do tvaru bochníka a uložíme od seba na pomúčený plech. Bochníky zasypeme  múkou, prikryjeme potravinovou fóliou, utierkou a nechám kysnúť do zväčšenia objemu.

Bochníky, ktoré nebudeme spracovávať odložíme a necháme odstáť v chladničke aj do druhého dňa.

Vykysnuté bochníčky vyberieme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme, alebo roztlačíme prstami na požadovanú veľkosť (na tenké koleso).

 

Pripravíme si pesto:

Suroviny

Pretlak, alebo paradajky

Soľ

Cesnak

Olej

Mleté čierné korenie

Oregáno

Rasca (mletá)

 

Postup na pesto

Hustejší paradajkový pretlak, soľ, cesnak, olej, mleté čierne korenie, oregano a rascu zmiešame.

 

Postup prípravy pizze

Roztlačené bochníky (Pizzu) potrieme zmesou (pestom) až po okraj, obložíme obľúbenými surovinami (šunkou, slaninou, olivami, syrom),

vegetariáni cibuľou, paradajkami, paprikou, kapiou, pórom, batátmi, kukuricou, brokolicou, mrkvou, karfiolom, cuketou, tekvicou, šampiónmi, olivami, parenicou, oštiepkom.

Obloženú ľubovoľnými surovinami upečieme vo vyhriatej rúre na najvyšší stupeň 300 °C 5 – 6 minút. Horúcu posypeme syrom, bazalkou.

!!! Celiatici použijú len suroviny vhodné pre celiatikov

 

pizza recept

 

príprava pizze

 

pečení pizzy

 

pizza recepty

 

pizza

 

 

domáca pizza