Vianočná kapustnica
4 - 5 osôb vhodné aj pre bezlepkárov
Ingrediencie
2 - 3 hrste kyslej (kvasenej) kapusty
3 – 4 ks stredné zemiaky
1 cibuľa
1 PL bravčovej masti
1 nožička údenej domácej klobásky
1 – 2 lyžičky červenej papriky
Himalájska soľ
1 čajová lyžička cukru trstinového
Korenie (bobkový list, mleté čierne korenie, nové korenie, rasca)
Voda
Postup
Do hrnca si dáme masť a speníme na kocky nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájanú na kolieska klobásu, prisypeme červenú papriku, aby dostala červenšiu farbu zamiešame a hneď pridáme ošúpané na kocky nakrájané zemiaky s vodou. Zamiešame a pridáme soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list, rascu, cukor a varíme približne 10 – 15 minút, kým nám zemiaky nezmäknú. Keď sú zemiaky mäkké pridáme kyslú kapustu, ktorú sme ešte rozsekali na menšie kúsky a k tomu namočené huby. Varíme ďalších 10 minút pokým zemiaky a kapusta nebudú mäkké a chute sa spoja.
Moja rada
Ochutnáme, a ak je málo kyslá pridáme ešte vodu z kapusty, alebo soľ. Kapustu nepremývame, aby v nej ostali všetky potrebné výživné látky. Kapustu dávam až keď sú zemiaky uvarené, to znamená na konci, aby sa mi zemiaky rýchlejšie uvarili a nezosklovateli (stvrdli).
Tip
Vianočnú kapustnicu môžete vylepšiť, sušenými slivkami, niekedy pridám cestovinu, alebo zjemním sladkou smotanou. Zasýti a je výborná pri prechladnutí a chrípkach.
Pri klobáse je potrebné dodržať to, aby tam nepridali nič, len všetko bezlepkové.









