Otváracie hodiny
Blog

Vianočná kapustnica 

4 - 5 osôb vhodné aj pre bezlepkárov

 

Ingrediencie

2 - 3 hrste kyslej (kvasenej) kapusty

3 – 4 ks stredné zemiaky

1 cibuľa

1 PL bravčovej masti

1 nožička údenej domácej klobásky

1 – 2 lyžičky červenej papriky

Himalájska soľ

1 čajová lyžička cukru trstinového

Korenie (bobkový list, mleté čierne korenie, nové korenie, rasca)

Voda

 

Postup

Do hrnca si dáme masť a speníme na kocky nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájanú na kolieska klobásu, prisypeme červenú papriku, aby dostala červenšiu farbu zamiešame a hneď pridáme ošúpané na kocky nakrájané zemiaky s  vodou. Zamiešame a pridáme soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list, rascu, cukor a varíme približne 10 – 15 minút, kým nám zemiaky nezmäknú. Keď sú zemiaky mäkké pridáme kyslú kapustu, ktorú sme ešte rozsekali na menšie kúsky a k tomu namočené huby. Varíme ďalších 10 minút pokým zemiaky a kapusta nebudú mäkké a chute sa spoja.

 

Moja rada

Ochutnáme, a  ak je málo kyslá pridáme ešte vodu z kapusty, alebo soľ.  Kapustu nepremývame, aby  v nej ostali všetky potrebné výživné látky. Kapustu dávam až keď sú zemiaky uvarené, to znamená na konci, aby sa mi zemiaky rýchlejšie uvarili a nezosklovateli (stvrdli).

 

Tip

Vianočnú kapustnicu môžete vylepšiť, sušenými slivkami, niekedy pridám cestovinu, alebo zjemním sladkou smotanou. Zasýti a je výborná pri prechladnutí a chrípkach.

Pri klobáse je potrebné dodržať to, aby tam nepridali nič, len všetko bezlepkové.

vianočná kapustnica

kapustnica

kapustnica

kapustnica

kapustnica

kapustnica

kapustnica

kapustnica

kapustnica

kapustnica